perjantai 6. toukokuuta 2016

Pikun vointi ja pentujen ensimmäinen vuorokausi

Jo eilen aamulla Pikua pissareissulle vietäessä ylösnouseminen pentulaatikosta oli kovin hankalaa, samoin kävely. Piku ei varannut kunnolla jaloilleen ja huojui. Mitä enemmän kävelytti, sitä parempaan suuntaan se muuttui mutta normaalisti se ei alkanut kävelemään ja joka ikinen kerta sama homma kun ylös noustiin. Ensin epäilin jalkojen puutumista, mutta kun sama toistui joka kerta eikä helpottanut edes pitemmän jalkeillaolon tai jalkojen venyttelyn jälkeen. Soitin illalla päivystävälle eläinlääkärille tästä ja kerroin samalla kun hengitys on normaalia kiivaampaa myös levossa ja edelleen vuotaa vihreää vuotoa jne. että yleisvointi huolettaa. Tähän kävelyyn ei päivystävällä eläinlääkärillä ollut neuvoja, pyysivät vain seuraamaan ja jos ei lämmöt nouse tai muuta suuria voinnin muutoksia niin seurata seuraavaan aamuun ja jos kävely edelleen huonoa niin yhteys eläinlääkäriin uudestaan. Vihreään vuotoon epäili samaa kuin minä, että sisään on jäänyt vielä jotakin jälkeisiä tms. mitkä sieltä valuvat pois.

                                               Pikun kävely eilen illalla

Seurailin tilannetta illan ja yön, ja tänäaamuna taas pissalle vietäessä kävely yhtä tönkköä ja hankalaa. Ellei jopa hankalamman näköistä kuin eilen. Ruuat ja juomat Pikulle on maistunut kokoajan normaalisti, ja tänäaamuna sitten vielä vatsakin oli ripulilla. 


Soittelin aamusta läpi eläinlääkäriasemia ja täyttä oli joka puolella, mutta onneksi kaupungin eläinlääkärissä sitten päästiin käymään. Vatsa ultrattiin, eikä kohdussa näkynyt mitään ylimääräistä. Korkeintaan vielä jotain pieniä jälkeisiä jotka vuotavat vihreänä vuotona pois, mutta poissuljettu on nyt se ettei sinne ole jäänyt enää esim. pentua. 

Otettiin verinäytteet sillä ELL epäili ensimmäisenä kalkinpuutetta, mutta kaikki oli kalsium, munuais ja maksa-arvoja myöten normaalit. Kävelyttäessä Piku alkoi vähän paremmin kävelemään, mutta oikean puoleiselle takajalalle ei varannut juuri ollenkaan. Kaksikin eläinlääkäriä niitä jalkoja tutki, ja oikean puolen polvi oli aavistuksen turvoksissa. Epäilivät että voisiko siellä olla niveltulehdusta tms. mutta kun ei ole mitenkään oireillut aiemmin? Piku sai tulehduskipulääkettä suoraan vastaanotolla, ja lääkitys jatkuu nyt tablettimuotoisena muutaman päivän kotona. Jos ei maanantaihin mennessä ala helpottaa niin yhteys uudestaan eläinlääkäriin jolloin aloitetaan antibioottikuuri. Samoin jos nyt viikonlopun aikana kuume nousee (tällähetkellä 39,2) tai vointi huononee niin sitten uudestaan yhteys.

Samanlaista jalattomuutta Pikulla oli vuorokausien 43-45 paikkeilla, heti matolääkkeen oton jälkeen. Silloin jalattomuus näkyi lähinnä silloin kun Piku oli pitkään makoillut paikallaan ja nousi ylös, mutta palautui lähes normaaliksi hetken kävelyn jälkeen. Silloin eläinlääkäri epäili syyksi matolääkettä, joka on melkoista myrkkyä kun tiinenä olevalla muutenkin hormonitoiminta "sekaisin". Sitä kesti sen muutaman päivän, jonka jälkeen oireet loppuivat kuin seinään. (kun lääkeaineen teho oli heikentynyt elimistössä?) 

Mahdollistahan on, että sitä matolääkettä on edelleen elimistössä ja nyt synnytyksen jälkeen nämä samat oireet aktivoituivat uudelleen. Eläinlääkäritkään eivät olleet ennen vastaavaan törmänneet. Toivotaan nyt vaan että Pikun olo helpottaisi ja oireet menisivät tulehduskipulääkkeillä ohi, ja kävelykin palautuisi taas normaaliksi.
 http://hennatj.kuvat.fi/kuvat/koirat/C-pennut%20(Piku%20&%20Leon)/1vrk/9-image.jpeg/_full.jpg

Ja sitten pentujen kuulumisiin. Merlenarttua lukuunottamatta kaikilla alkuun hieman painot laskivat, mutta niin terhakoita kakaroita kaikki ja kovasti ovat kokoajan tissillä. Pienempää trikkiurosta olen jännittänyt eniten kun paino aluksi vain laski, mutta olen nyt muutamaan otteeseen antanut puppyboosteria koko sakille (ja pienimmälle lisäksi äidinmaidonkorviketta) niin painotkin ovat kääntyneet nousuun. Hurrata ei vielä voi, mutta kokoajan suunta on ylöspäin ja kaikki onneksi itse pääsevät tissille ja alkavat syömään.

                                             suurin ja pienin syömässä <3

Tässäpä painot heti synnytyksen jälkeen, seuraavana aamupäivänä ja tämänhetkinen paino:

- merlenarttu 201g - 204 g - nyt 227g
- trikkinarttu 212 g - 204g - nyt 212g
- isompi trikkiuros 181g - 176g - nyt 188g
- pienempi trikkiuros 165g - 156g - nyt 168g

 http://hennatj.kuvat.fi/kuvat/koirat/C-pennut%20(Piku%20&%20Leon)/1vrk/2-image.jpeg/_full.jpg 

 http://hennatj.kuvat.fi/kuvat/koirat/C-pennut%20(Piku%20&%20Leon)/1vrk/7-image.jpeg/_full.jpg 


Jospa tämä tästä. Kun vaan Piku saataisiin kivuttomaksi ja kuntoon, ja maitoa tulisi samaan tahtiin ja pennut pysyisivät yhtä elinvoimaisina ja saisivat painot kunnolla nousuun <3 

Onko kenelläkään muilla kokemuksia tästä jalattomuudesta matolääkkeiden annon / synnytyksen jälkeen? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti